Kuidas maitseb kohvimari?

6.9.2018

Oled sa kunagi mõelnud, kuidas maitseb kohvimari? Kas kohvimarja maitse meenutab üldse röstitud kohvioa oma? Nüüd ei pea enam selle üle pead murdma! Järgnevast artiklist saate lugeda kohvimarja maitsest ja selle söömise viisidest.

Kuna kohvi aroom tekib üksnes ubade röstimisel, ei maitse kohvimari nagu röstitud kohvioad. Kuid nagu eri kohvisortidel, on ka eri sorti kohvimarjadel erinev maitse. Sest eri piirkondades, eri kliimas ja eri viljelusmeetodeid kasutades kasvatatud kohvide maitses on samuti suuri erinevusi. 

Roheline kohv ehk kuivatatud kohvioad moodustab kõigest alla 20% küpse kohvimarja koguraskusest. Ülejäänu on kest, viljaliha, suhkruümbris ja vesi. Mõnikord öeldakse, et kohvimarja maitsenüanssidest saab järeldada röstitud ubade aroomi. Kui kõik läheb plaani järgi, annavad magusamad ja puuviljasemad kohvimarjad tulemuseks ka magusamate nüanssidega kohvi.
 

Kohvimarja sees on tavaliselt kaks kohviuba. Kohvimarjas ei ole kuigi palju viljaliha, nii et parem on kohvioad välja pigistada, enne kui ampsad.

 

Saagikoristamise juures on kohvimarja küpsusel oluline roll hilisema kohvi kvaliteedis. Ka mõjutavad kohvitassi jõudva joogi kvaliteeti liimja suhkruümbrise kogus kohviubade ümber ning kohvimarja suhkru- ja kuivainesisaldus. Oled võib-olla kuulnud brix-mõõtmisest? Sellega mõõdetakse vesilahuse suhkrusisaldust ehk suhkru kogust sinu kohvitassis. Loomulikult mõjutab kohvimarjas oleva suhkru kogus ka marja enda maitset. 

On kohvitootjatest eksperte, kes suudavad kohvimarja maitses ära öelda kohvisordi nime. Nagu ka kohvisortide maitse järgi eristamine, võtab ka kohvimarja maitsete eristamine aega ja kogemusi. Algul on nad kõik üsna sarnase maitsega, kuid mida rohkem kogemusi, seda rohkem erinevusi ja nüansse märkad. Tegelikult on isegi kohvipuu õite lõhn väga erinev. 

Kui soovitakse mõjutada seda, kui palju kohvimarja viljaliha mõjutab tassi jõudva kohvi maitset, tuleb valida õige töötlemismeetod. Lihtsalt öeldes: mida rohkem kohvimarja kihte ubadele kuivatamise ajaks jätta, seda puuviljasema ja magusama maitsega kohvi saadakse. Naturaalselt töödeldes kuivatatakse esmalt ära terve kohvimari, alles siis eemaldatakse kohvioa ümbert kest ja viljaliha. Honey-protsessi kasutades jäetakse oa külge pisut viljaliha ja suhkruümbrist ning kuivamise käigus muutuvad suhkrud magusaks, mett meenutavaks maitseks.

Tavaliselt muutuvad küpsed kohvimarjad punaseks, kuid on ka oranže, kollaseid ja roosasid sorte. See Yellow Bourbon kasvab kohvifarmis Peruus.

 

Kui sul pole olnud juhust maitsta värsket ja küpset kohvimarja, saad sarnase maitse kätte, maitstes kohvimarja kuivatatud viljalihast valmistatud teed nimega cascara

Ning nüüd see vastus, millele te kõik vastust ootate. Kuidas maitseb kohvimari? Mõned on maitsenud nagu mango, teistel on jasmiinilõhn ja mõned meenutavad marju. Kuid mis kõige olulisem – kõik nad on magusad kui mesi!