Kuidas valida maitsva kohvi valmistamiseks sobivad oad?

20.2.2020

Kohvioad ja nende valik ning ettevalmistus on olulised igale kohviaustajale. Specialty Coffee Associationi tunnistusega Pauligi kohvikoolituste ekspert Mihkel Jürimaa annab mõned nõuanded, kuidas teha õige valik, mida silmas pidada ning kuidas valmistada maitsvaimat kohvi.

Kohvioad mõjutavad kahtlemata kohvi maitset, nende valik on aga tohutu. Kuidas vältida vigu sobivaimate ubade valikul?

Kõigepealt mõtle kahele küsimusele. Kas eelistad musta või piimaga kohvi? Kas sinu kohv peab olema mõru või mahedama maitsega? Kohv on pehmem ja mahedam, kui valmistad selle keskmise või heleda röstiga 100% araabika kohviubadest. Heleda röstiga kohvi tuleks juua piimata, et kohvi mahe maitse varju ei jääks. Kui oled kahevahel, vali keskmise röstiga oad, sest neist valmistatud kohv maitseb suurepäraselt nii piimaga kui ka ilma. Tumedama röstimisprofiiliga kohv on mõrkjam ja tugevama maitsega. Pauligi Arabica Dark oad on just sellised. Robusta ubasid sisaldavat kohvi iseloomustab intensiivsem maitse. Pauligi Classic Cremas on araabika ubadele lisatud veidi robustat ning sellest saab tugevama maitse ja suurema kofeiinisisaldusega joogi. Kui valmistad seda kohvimasinas, jääb joogi pinnale sametine vahukiht - crema.

Espresso ning selle sugulased caffè latte ja cappuccino on kohvimasinas valmistatuna imemaitsvad. Kasuta nende tegemiseks kindlasti espressoube. Espresso traditsiooniline maitse tuleb araabika ja robusta ubade segust, mis on röstitud tumedamaks, et see omandaks espressole mõruda maitseomaduse. Kui mõru ei ole sinu maitse, proovi Pauligi Arabica Espresso ube hoopis maheda cappuccino või caffè latte valmistamiseks. Muide, robustaga võrreldes sisaldavad araabika oad vähem kofeiini. 

Kas sildil olev "100% Arabica" on kohvi kvaliteedimärgis?

Araabika oad on pisut kallimad, sest araabika kohvipuud on õrnad ja vajavad palju hoolt. Need on tundlikud keskkonnatingimuste suhtes ning kahjurid ja haigused mõjutavad neid sagedamini. Isegi kliimamuutuste mõju on just seda sorti kohvipuudele eriti kahjulik. Robusta on aga vastupidavam ning seega soodsam. Siiski võivad mõlemad kohvisordid olla nii halva, keskmise kui ka hea kvaliteediga. Kohviubade kvaliteet oleneb väga suurel määral farmeri ja kohvitootja panusest ehk teisisõnu, kui palju on farmer hoolt kandnud hea ja kvaliteetse saagi nimel ning kui hästi on kohvitootja röstimisel leidnud antud kohvi kõige paremad maitseomadused. Suured kohvitootjad lisavad segudele robustat maitse rikastamiseks, samuti on sellisest segust valmistatud kohvile omane crema ehk vahune kate. Seetõttu kasutatakse robustat sageli espressosegudes.

Soovitused neile, kellel on kodus kohvimasin

Kohvimasinate müügiedu võti on võimalus valmistada maitsvat kohvi kodus. Kas uued kohvioad tagavad alati maitsva kohvi? Kui kohvi maitse valmistab sulle pettumuse, siis ära heida meelt! Lahendus võib peituda kohvimasina seadete muutmises.

Äsja ostetud kohvimasin on tehaseseadetega, kuid need ei pruugi vastata sinu kohvimaitsele. Muuda seadeid, et saaksid masinast just sellise kohvi, nagu sulle meeldib. Sageli on kehva maitsega kohvijoogi põhjus ebasobiv jahvatusaste või veehulk. Siin on mõned nipid:

  • kui kohv on väga mõru, võib see olla liiga peenelt jahvatatud – vali jämedam jahvatusaste;
  • kui kohv on liiga hapu, vali peenem jahvatusaste või suurenda kohvi hulka ühes portsjonis;
  • kui kohv on maitsetu ja vesine, on see tõenäoliselt liiga jämedalt jahvatatud – vali peenem jahvatusaste. Võid proovida ka suurendada kohvi hulka ühes portsjonis;
  • kui tunned kõrbenud kohvi maitset, vali jämedam jahvatusaste.

Parim on kasutada 100–120 ml vett ja 7–9 g kohvi tassi kohta. Kui sulle sobib suurem kruusitäis, järgi vee ja kohvi soovitatud vahekorda.

Hapnik, valgus ja kõrge temperatuur on kohvi suurimad vaenlased. Soovitame nii jahvatatud kohvi kui ka kohviube säilitada originaalpakendis, mis on loodud selleks, et kohv säiliks pikemat aega värske. Kui soovid kasutada kaunist kohvipurki, siis pane kohv sinna originaalpakendis.

Back to top