Filtrikohv tuleb tagasi

4.9.2017

Filtrikohv tuleb tagasi, kuid seekord pigem ülevalamismeetodiga, mitte tavalise filterkohvimasinaga

Põhja-Euroopas on filtrikohv eriti populaarne. Näiteks on meie põhjanaabrid soomlased maailma suurimad kohvijoojad ja nende lemmikkohviks on just filtrikohv. Seega võib kindlalt eeldada, et kohvi valmistamine ülevalamisega, mis kogu maailmas populaarsust kogub, muutub lemmikuks ka põhjapoolsetes maades. Pour-over ehk ülevalamismeetod viib kohvi valmistamise selleni, et iga tass tehakse käsitsi just iga inimese soovi ja maitse-eelistuste järgi.

Kuigi kohvi ülevalamise komplektid on saadaval iga kuju ja suurusega, on nendega iga kord võimalik valmistada üks unikaalne tassike kohvi. Siin on peamine jahvatada oad vahetult enne kohvi valmistamise algust, pannes erilist rõhku täpse kohvi ja vee koguse mõõtmisele ja iga ubade tüübi jaoks optimaalse valmistamisaja valikule.

Just peened nüansid teevad tassist kohvist midagi imelist: valamise kiirus ja tehnika, vee temperatuur ja voolamine, aga ka jahvatuse suurus ja kohvipulbri paigutus filtris.

10 sammu ülevalamismeetodil kohvi valmistamiseks filterseadmega

Teil läheb vaja:
•    kaalu
•    filtrihoidjat
•    paberfiltreid
•    veekeetjat
•    kohviveskit
•    kannu
•    250 ml vett + vett eelsoojenduseks
•    15 g kohviube


Kuidas valmistada kohvi ülevalamismeetodil


1. Asetage filtrihoidja kannule. Voltige filter ühenduskohtadest ja asetage filtrihoidjasse.
2. Kaaluge 15 grammi kohviube ja jahvatage need veidi peenemaks kui traditsioonilise kohvimasina jaoks.
3. Niisutage filter ja filtrihoidja, valades kuuma vett veekeetjast läbi filtrihoidja kannu. See eelsoojendab ka kannu kohvi jaoks. Pidage meeles, et peate selle soojendusvee ära valama!
4. Valage värskelt jahvatatud kohv filtrisse.
5. Mõõtke 250 g kuuma vett veekeetjasse ja valage keskpunkti vältides ringjate liigutustega kohvipulbrile.
6. Valage umbes 50 grammi (keevat) vett kohvipulbrile. Kui pulber on täielikult veega küllastunud, lõpetage valamine ja laske pinnal mullitada. Seda nimetatakse „õitsemiseks“.
7. Pidage pausi (umbes 30 sekundit), lastes kohvil rahuneda.
8. Jätkake valamist, kuni vedelikku on umbes 200 grammi. Pidage uuesti pausi ja oodake, kuni veetase alaneb filtrihoidjas umbes pooleni.
9. Valage ülejäänud vesi ettevaatlikult mööda ääri, et eemaldada kogu filtrihoidja seinte külge jäänud kohvipuru.
10. See meetod annab välja umbes 200–230 ml kohvi ja valmistamiseks kulub ligikaudu 2,5 minutit.

Back to top