Kasutatud kohvipuru annab lihtsatele roogadele lisanüansi!

Kohvipaksu tekib igapäevaselt pea kõikides kodudes, kuid vähesed teavad, mida kõike suurepärast saab sellest valmistada ka siis, kui kohv on juba joodud. Olgu tegu hommiku-, lõuna- või õhtusöögiga – võimalus kasutada järelejäänud kohvipuru maitsvates retseptides ilmutab end söögikorda valimata. Soolastes retseptides aitab kohvipuru esile tuua köögiviljade ja liha täidlast maitset, magusroogades lisab aga tummisust ja rafineeritust.

 

Kovipuru toidu maitsestamiseks

Lihameistriks kohvi abil

Üks võimalus kohvipuruga kulinaariakunsti harjutada, on kasutada seda liha marineerimisel. Kohvipaksu-paprika kuivmarinaadis liha või kohviglasuuriga peekon panevad sind imestama, et oled varem selle jõulise koostisosa lihtsalt prügi hulka visanud! Kuumutamisel annab kohv lihale juurde sügavust ja rikkalikke noote, mis teevad ahjuroogadest tõelise meistriteose.

Lihaglasuuri tegemiseks sega omavahel paar supilusikatäit kasutatud kohvipuru, umbes topelt samapalju pruuni suhkrut ning oma lemmikvürtsid. Näiteks sobivad kohvimäärde juurde hästi paprikapulber, jahvatatud tšilli, must pipar, sinepipulber ja ingver. Lihatükid peaks kõigepealt maitsestama soolaga ning siis määrima igale lõigule paraja koguse vürtsisegu. Seejärel pane lihalõigud külmkappi mõneks tunniks marineerima ning võta tunnike enne ahju panemist veel toatemperatuurile seisma. Küpseta liha kõigepealt mõlemalt poolt kuumal pannil ning siis pane need küpsema eelsoojendatud ahju. Retsept sobib kõige paremini veiselihale, aga annab hea nüansi ka sea-, pardi- või kanafileele. 

 

Kasutatud kohvipuru magustoitude täienduseks

Kohv ja šokolaad on üks kõige klassikalisemaid magustoidukombinatsioone üldse, seega pole imestada, et paljudes magusates küpsetistes saab tasakaalu luua ka kasutatud kohvipuru abil. 

Näiteks on kasutatud kohvipuru hea lisand šokolaadikookides. Kohv aitab šokolaadi maitset eriliselt välja tuua, seega võid osa retseptis nõutud kakaopurust, pähklitest või kaerahelvestest asendada kasutatud kohvipuruga. Kui aga hommikukohv on juhuslikult tassi põhja seisma jäänud, võid selle šokolaadikoogi või brownie sisse panna – näiteks piima või vee asemel – et koogile kangem vunk anda. 

Kui segad omavahel kasutatud kohvipuru, suhkru või mee ja pähklid ning küpsetad segu ahjuplaadil krõbedaks, saad maitsva magusa puru, millega täiendada näiteks vanillijäätist või lihtsaid küpsiseid. Kes köögis veelgi säästlikum ihkab olla, võib puru tegemiseks ära kasutada näiteks saiapaki põhja seisma jäänud üksikud viilud või liialt kaua kapis seisnud küpsised, need blenderis puruks vuristada ning siis kohvipuru ja suhkruga segada. 

Kui asud iseseisvalt retsepte otsima, siis pane tähele, et paljudes ingliskeelsetes retseptides võib kohvipaksu asemel olla mõeldud hoopiski kasutamata jahvatatud kohvipuru, mille asendamine ei anna alati soovitud tulemust. Paljudel juhtudel on mõeldud lahustuva kohvi pulbrit, mis on erinevalt kasutatud kohvipaksust vees lahustuv ja jääb magustoitudes teistsuguse tekstuuriga. 

 

Back to top