KOHVI TOOTMISE UBA

Kohvi kasvatakse troopikas, nn kohvivööndis. Peamised kohvi tüübid on rikkalik araabika ja kangem robusta. Lisaks neile on kindlaks tehtud ligikaudu 60 alamliiki, millest igaüks on erineva maitsega. Sellel lehel saate lähemalt tutvuda erinevate ubadega, samuti kohvi tootmise ja selle ajalooga.

Kohvi ajalugu

Paulig asutati 1876. aastal. Seevastu kohvi juured ulatuvad palju kaugemasse minevikku. Arheoloogiliste väljakaevamiste põhjal on jõutud järeldusele, et tänapäeva Etioopia territooriumil on looduslik kohv kasvanud juba inimasustuse algusest saadik.

Kõik, mida on vaja kohvist teada

Kohvitaim kuulub perekonda Rubiaceae. See võib kasvada kuni 10 meetri kõrguseks, kuid tagasilõikamise teel hoitakse seda 1,5-2-meetrise põõsana. Täiskasvanud kohvipõõsalt saab 2-15 kilogrammi saaki.

Araabika või robusta?

Üle 60% maailmas toodetud kohvist on araabika ja umbes 40% on robusta. Araabika on rikkaliku maitse ja lõhnaga, robusta maitse on jõulisem.

Kus kohv kasvab?

Parim paik kohvi kasvatamiseks on põhja- ja lõunapöörijoone vahel, mida tuntakse ka kohvivööndina. Kuna kohv vajab viljakat pinnast, kasvab see eriti hästi vulkaanilistes piirkondades.

"Kui asju aetakse vastutustundlikult - istandusest kohvitassini -, siis on oad õnnelikud ja rikkaliku maitsega."

"Kui asju aetakse vastutustundlikult - istandusest kohvitassini -, siis on oad õnnelikud ja rikkaliku maitsega."

Kohvi hind

Kohvi turuhind määratakse kaubabörsidel. Lisaks turuhinnale mõjutab partii hinda ka selle kvaliteet. Parema kvaliteediga saavutatakse parem hind.

Järgmine samm õnnelike kohviubade teekonnal

2. Kohvikasvatajad ja kohvikasvatus

Loe täpsemalt siit