Tegutseme kohvi helge(ma) tuleviku nimel

Arvutuste järgi ei pruugi kvaliteetne kohv 2080. aastal enam kõigile kättesaadav olla. Selle põhjuseks on muuhulgas kliimamuutused. Kliima soojenemise tõttu asuvad kohvi kasvatamiseks sobivad piirkonnad järjest kõrgemal mäenõlvadel ja seetõttu väheneb kohvi, eriti araabika, kasvatamiseks sobiva põllumaa suurus. Ka viimastel aastatel sagenenud kliimamuutustega kaasnevad ekstreemsed ilmastikunähtused, nagu põud, tugev vihm, külm ja tormid, kujutavad kohviistandustele ja kohvisaagile ohtu.  

                                                          

Kui maakera keskmine temperatuur tõuseb 2-2,5 kraadi, siis väheneb araabika kohvi kasvatamiseks sobiv pindala 2050. aastaks 50 protsendi võrra. 2080. aastal on enam kui 25 miljoni kohvikasvataja elatusallikas ohus.

Aastal 2018 lõi Paulig koostöös Austraaliast pärit barista-maailmameistri ja tunnustatud kohvieksperdi Matt Pergeriga nn kohvi ilma kohvita, mille nimeks sai Blend 2080 (segu 2080) ja mis võib tulevikus halva stsenaariumi teostumise korral olla kohvi aseaineks. Samuti andis see katse meile võimaluse arutleda selle üle, mida saab iga kohvisõber ära teha selleks, et kohvi luksuskaubaks muutumist vältida ja kohvi tumedat tulevikku ära hoida.

Usume, et kohvi jätkusuutlik tootmisahel istandusest kohvitassi ja sealt edasi on võti, mis aitab kindlustada kohvi helge(ma) tuleviku. Selle nimel teeme Pauligis igapäevaselt tööd.

Kohvis on rohkem kui 800 aroomi, mida on võimatu jäljendada

Võimaliku kohvi aseaine arendamine kestis kaua ja lõpuks otsustati see valmistada linnastest, kuivatatud viigimarjadest, fermenteeritud pu-erh teest ja jaanikaunapulbrist. Retsepti loomisel kasutasime ära teadmisi ajaloost ja Pauligi kogemusi sõjaajal valmistatud kohviasendajatest.

Andsime endast parima, aga head kohvi ei ole võimalik jäljendada. Miski ei asenda päris kohvi maitset.

Segu 2080 meenutab kohvi, sest sellest valmistatud jook on must ja vedel, kuid selle maitse on ilmetu ja hea kohvi maitsest kaugel. Naturaalses kohvis on üle 800 aroomi, mida on võimatu kunstlikult jäljendada või asendada teiste looduslike ainetega.

Seega - ainult vastutustundlikult ja jätkusuutlikult tegutsedes saame kaasa aidata sellele, et ka tulevikus saaksid kõik kohvisõbrad head kohvi nautida.

 

 

Back to top