Kuidas juua kohvi… nagu itaallane

28.3.2018

Mis oleks parem kohvi nautimisest... Itaalias? Mida tellida ning kuidas ja millal kohvi juua nii nagu teevad seda itaallased?

Itaalia kohvikultuur on omanäoline ja erinev kõikidest ülejäänud riikidest. Isegi nimed ei tähenda seda, mida võiks arvata. Siin on lugu ühelt Itaalia turistilt. Kuna ta oli kursis „Starbucks“ kohvikuketis kasutatava „itaalia“ žargooniga, arvas ta Itaaliasse saabudes ja „lattet“ tellides, et kõik on hästi. Teenindaja vaatas teda imestades. „Latte? Caldo o freddo?” (kuumalt või külmalt?). Turist rääkis natuke itaalia keelt, seega oli tema kord teenindajat imestunult vaadata ja ütelda: „Loomulikult caldo“. Teenindaja lahkus hetkeks ja tagasi tulles ulatas turistile tassi, milles oli täpselt see, mida telliti: kuum piim.

Te ei taha samasse olukorda sattuda? Seega on Itaalia kohvi kohta kasulik üht-teist teada! Siin on alustuseks mõned soovitused.

 „Baar“ on tegelikult „kohvik“

Baariks kutsutavate kohtade arv tavalises Itaalia linnas paneb arvama, et kõikidel itaallastel on joomisprobleem. Neil ongi – kohvi joomise probleem, kuna „baar“ on tegelikult koht, mida meie kutsume „kohvikuks“ (segaduse lisamiseks tähendab „caffè“ tegelikult „kohvi“, kuid sellest edaspidi lähemalt).

Suurem osa itaallastest joob kohvi baarileti ääres seistes.

See oli meie soovitus postitusest, kuidas Itaalias süües mitte üle maksta. Kui just ei juhtu, et tõesti jalgu peate puhkama, käituge nagu itaallane ja jooge kohvi baarileti ääres. Hind on sageli poole või kahe kolmandiku võrra odavam kui lauas istudes. Baarilett on see koht, kus kõik kohalikud aega veedavad!

Baaris peab tavaliselt enne kohvi tellimist maksma

Tegelikult ei kasuta seda reeglit kõik kohvikud. Siiski on rusikareeglina parem esmalt kassasse minna ja öelda, mida soovite tellida: „due caffè,” „un cornetto” jne, ning tellimuse eest maksta. Võtke saadud kviitung ja ärge seda ära visake, sest baaris peate enda teenindamiseks kviitungi teenindajale ulatama.

Ärge tellige pärast lõunat cappuccinot

kui soovite Itaaliasse „sobida“. Võite saada lihtsalt imestunud pilgu osaliseks, eriti turistidega mitte harjunud kohalikes kohvikutes! Itaallastel on probleem pärastlõunal cappuccino joomisega. Seda lihtsalt ei tehta (väidetavalt: kuna piim moodustab omaette söögikorra ja et piimatooted rikuvad lihtsalt seedimist). Niisiis, itaallast ei näe kunagi pärastlõunal cappuccinot tellimas.

Teadke, mis kohv on mis

Loomulikult ei ole latte Ameerika ja Briti „Starbucks´i“ kohvikuketis sama, mis latte Itaalias (kuna sõna on itaaliakeelne ja tähendab piima, võivad itaallased öelda, et „Starbucks´i“ kohvikuketi variant on lihtsalt vale).

Selle asemel on allpool tuntumad itaaliakeelsed väljendid kohvi kohta, mida peaksite teadma:

Caffè. Sõna otseses mõttes tähendab „kohv“, kuid tähelepanu – Itaalias on see espresso! Tellimisel ei pea tellides ütlema „espresso“ (kuigi teenindajad võivad seda kindluse mõttes üle küsida, kui teavad, et olete turist).

Cappuccino. Espresso, millele on valatud kuum vahustatud piim. Nimi on tuletatud kaputsiini munkade – Cappuccini – järgi nende kapuutside värvi tõttu.

Caffè macchiato. See tähendab „täpiline“ või „plekiline“ kohv. Siinkohal on mõeldud, et lisatud on tilk kuuma piima.

Latte macchiato. Arvake ära, mida see tähendab? „Täpiline piim“ –palju piima kohvitilgaga.

Caffè americano. Ameerikapärast filtrikohvi Itaalias ei ole. Selle asemel saate „Ameerika kohvi“ tellimisel kõige ligilähedasema Itaalia variandi: espresso, millele on lisatud kuum vesi.

Caffè lungo. „Pikk“ kohv, st kohv rohke veega. Erinevus americanost ilmneb tegelikult juba espressomasinas: espresso väljumisel aeglustub protsess ja seega kasutatakse kaks korda sama palju vett.

Olge hea – cremina

Kohvis ei ole tavaliselt suhkrut, v.a jäistes ja suvistes jookides nagu caffè shakerato (jää ja suhkruga mikserdatud kohv). Selle asemel võite baaris ise tavaliselt purkides või pakikestes leiduvat suhkrut lisada. Mõnes kohas on ka cremina-tuubid, mis on suhkruga vahtu löödud vaht. Soovi korral (kui teid ei morjenda üldkasutatav tuub) võite seda väikeseks magusasutsakaks lisada otse oma kohvi sisse.

Ja... nautige!

Naudite Itaalias kohvi… nagu itaallane! See on üks parim ja ehtsaim maitseelamus, seda enam, et ka üks odavamaid – üle kogu riigi maksab kohv baaris umbes 80 (euro) senti. Seega – jooge lõpuni ja nautige!