Kuidas erinevad kohvi hele ja tume röst?

19.10.2017

Pauligi kohvipakkidel on toodud röstimisastme näidik vahemikus 1–5. Hele röst algab astmest üks. Mida kõrgem on aste, seda tumedama röstiga on tegemist.

Röstimisel muutuvad tugevad ja rohelised toored kohvioad pruuniks ja rabedaks, samuti muutub nende aroom ja värvus. Sõltuvalt röstimise ajast ja temperatuurist muutub kohvi röstimisaste heledaks, keskmiseks, tumedaks või väga tumedaks. Röstimisaste mõjutab kohvi maitset. Heleda röstiga kohv on maitselt hapukam kui tumeda röstiga kohv. Kohv on loomult hapukas ja mida kauem seda röstitakse, seda enam happesus kaob.

Sageli arvatakse, et hele röst on lahjem ja tume röst kangem, kuid nii see siiski ei ole. Hele röst on maitselt hapukam ja nüansirikkam ning sellel on palju erinevaid maitsevarjundeid. Tume röst on aromaatsem ja täidlasem ning vastupidiselt sellele, mida sageli arvatakse, ei ärrita see magu. Võib isegi öelda, et asjad on otse vastupidi. Iga Pauligi kohvi maitseprofiil on unikaalne.

Röstimine mõjutab ka kohvi kaalu, mis võib röstimisel pea kahekordselt väheneda. Seetõttu võivad mahult sama suured kohvipakid sisaldada tumedama röstiga kohvi grammides mõõdetuna tunduvalt vähem, kui heledama röstiga kohvi.

Annustamine jääb nii heleda kui ka tumeda rösti puhul samaks. Hea kohvi valmistamiseks on vaja üks mõõdulusikas (7 g) kohvi ühe tassi kohta (1,25 dl). Hele röst ei muutu kohvi lisades tumedamaks, vaid mõruks. Samuti ei mõjuta kohvi pikem röstimisaeg selle kofeiinisisaldust.